Публикуваме пътеписа на Нина и Ели Александрови, които споделят изчерпателна инфмормация

...
Публикуваме пътеписа на Нина и Ели Александрови, които споделят изчерпателна инфмормация
Коментари Харесай

Пещерата на Св. Иван Рилски: задължително място за всички българи

Публикуваме пътеписа на Нина и Ели Александрови, които споделят изчерпателна инфмормация с увлекателен тон за вълнуващи български направления. За повече информация можете да ги последвате в.

Запристъпвахме навътре в широколистната гора. Вървяхме в цялостно безмълвие – бяхме се насочили към едно от най-свещените места в България.

Къде се намира пещерата?

Пещерата, в която Св. Иван Рилски е прекарал повече от 7 години от живота си, се намира единствено на 3-4 километра от Рилския Манастир. Подминете паркинга на манастира и продължете напред по уличката още 3-4 километра. Точно преди един съвсем противоположен завой на пътя отляво ще видите огромна дървена икона. Оставете колата си там и продължете пешком през гората. Пешеходният “преход ” ще ви отнеме към 15 минути и ще стигнете до една дребна черква, сгушена сред дърветата. Не се тормозете, че можете да се загубите – пътеката до църквата е доста добре отъпкана, с ясна маркировка и голям брой насочващи табели.

 иван рилски Follow The Sisters

Гората към пещерата на Иван Рилски

Двете с Ели сме пътували доста и това сигурно не беше първата гора, в която влизаме. Но в тази имаше нещо по-специално! Дали солидните дървета стремящите се да доближат небесата, или слънчевите лъчи, борещи се с листата в опита си да се допрян земята? Може би невероятните гледки на това място или просто мислите, които кръжаха в главата ми в този миг? 

Не знам… При всяка крачка си повтарях, че ходя по стъпките на популярен човек, въодушевил няколко народи и потвърдил на света, че нищо не може да се изправи на пътя на силата на вярата и любовта. Все още не знам какво беше това, което ме караше да се усещам по едно и също време тъжна и щастлива, само че знам едно: ТРЯБВА да се върна там.

 иван рилски Follow The Sisters

Пещерата на Иван Рилски

Първото нещо, което ще видите по пътя към пещерата, е дребната църквичка. Според информацията, която открих онлайн, това е първият манастир, издигнат от учениците на монаха. За страдание беше затворен в този един понеделник, в който ние бяхме там, само че сигурно ще отидем още веднъж.

За да влезете в пещерата, заобиколете църквата от дясната ѝ страна – там има сложена насочваща табела. 4-5 метра по-навътре ще видите каменни стълби, водещи към вътрешността на пещерата.

Както сами ще видите, вътре в пещерата няма нищо грандиозно – самата тя наподобява образувала се от камък, който е паднал някъде по-отвисоко. Светлината е доста нищожна, а каменното “легло ” не наподобява никак примамливо. Макар да беше прекрасен и топъл ден, двете с Ели напряко настръхнахме. В рамките на 2-те минути в пещерата страхът ми последователно нарастваше дотолкоз, че усещах сълзи да напират в очите ми. Ние обаче бяхме там с мисия и нямахме никакво желание да си тръгнем, преди да я осъществим.

 иван рилски Follow The Sisters

Пречистване на душата: да минеш през свещената дупка на Св. Иван Рилски

В дъното на дребната пещера на Иван Рилски се вижда бледен лъч слънчева светлина. Тя се процежда през стеснен тунел, дълъг към 2 метра, който води от горната страна върху скалата, която е и покрив. Вярва се, че единствено хора с чисти души могат да преминат от там, а грешниците биват възпирани от магическа мощ.  След бързо прекръстване Ели се промуши напред и като гъсеничка изпълзя от горната страна. В цялостен смут се впуснах след нея и…Минах! Почувствах се като воин!

 иван рилски Follow The Sisters

Аязмото до пещерата на Иван Рилски

Когато посетите пещерата на Иван Рилски, не забравяйте да пиете от лековитата вода в аязмото. За онези от вас, които се чудят какво тъкмо значи аязмо – това е извор, който в никакъв случай не пресъхва и не замръзва, без значение от климатичните условия на открито . Именно по тази причина се има вяра, че от тези извори тече свещена вода.

По време на престоя ни в Рилски Манастир имах неповторимата опция да беседвам с един от свещениците. Той ми описа, че Св. Иван Рилски бил срещу убиването на животни. Според модерните разбирания можем да кажем, че е бил вегетарианец. Заветът към учениците му бил да обичат и почитат всички Божии същества и да не убиват животни с изключение на при последна нужда. Това била и повода монасите в Рилски манастир да постят от построяването на манастира. Преди години обаче един от епископите на Рилския Манастир оповестил, че този завет няма повече да бъде следван. Тогава, за първи и финален път в запомнената история, аязмото пресъхнало за една седмица.

 иван рилски Follow The Sisters

Ако и вие почувствате невероятната магия на това вълшебно място, пожелайте си нещо, напишете го на листче хартия и го поставете наоколо до аязмото. Легендата споделя, че на всеки малко Св. Иван Рилски се връща до последния си дом на земята и благославя желанията на някои от нас. Дали това ще бъде точно вашето предпочитание? Не знам…  Но както е казано – до момента в който не попиташ, отговорът постоянно ще е “Не ”.
 10 красиви места в Рила, които всеки би трябвало да посети  10 красиви места в Рила, които всеки би трябвало да посети  10 красиви места в Рила, които всеки би трябвало да посети  10 красиви места в Рила, които всеки би трябвало да посети
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР